Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Help setting up wireless network card in Kubuntu
Linuxhelp > Support > Technical Support
HounDawg07
I'm a long-time Windows user trying out Linux for the first time and I'm having some trouble getting my wireless network connected. I'm running Kubuntu 7.10 on an older Acer computer with a Celeron processor. It has on-board ethernet, which works fine, and I have a Linksys WMP54GS 802.11g PCI card. The ethernet adapter is eth0 and the wireless adapter is eth1. My wireless router is a Netgear draft-n set up with WEP encryption in shared authentication mode with a hex key. I've set up everything correctly in the GUI as far as I can tell, but when I try to enable eth1, it instantly becomes disabled again. I don't know if I'm just missing something simple, and I'm not familiar enough with console commands yet to do anything there. Any help would be appreciated.
Randy3011
Greetings:

I hope I can shed some light on your difficulty.
Open a terminal session and type the following: sudo iwconfig You should get something like the following:

rmlaptop:/home/rmenard # iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wifi0 no wireless extensions.

ath0 IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm Sensitivity=1/1
Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=0/70 Signal level=-96 dBm Noise level=-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

sit0 no wireless extensions.

wifi1 no wireless extensions.

ath1 IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:0F:B5:ED:03:56
Bit Rate:36 Mb/s Tx-Power:18 dBm Sensitivity=1/1
Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:1580-E01F-6020-7D23-367A-85BD-D22B-78A9 Security mode:restricted
Power Management:off
Link Quality=33/70 Signal level=-62 dBm Noise level=-95 dBm
Rx invalid nwid:2521 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

The device ath1 is my Netgear WG511T plug-in card which works on openSUSE with MADWIFI (Netgear uses an Atheros chip set). To find out what chipset you have on your wireless type the following in the same terminal session: lspci (that's an L). It should list your card.

If the chipset is Atheros, you will probably need MADWIFI (http://www.madwifi.org) also check out the newbie tutorial there also.

Also type the following: uname -r This will tell you what kernel you are running. The MADWIFI site has different files for different kernels.

Just a side note: If you have trouble with mouse freezing, edit the file /boot/grub/menu.lst and add the following to the end of the line that boots the kernel:

o kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda7 ro quiet splash - - "noapic irqpoll pci=routeirq"

Just leave out the quotes - they are mine.

Hope this helps.

Randy3011
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.