Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Boot Problems With Gentoo 2.4
Linuxhelp > Support > Technical Support
oliverp
Hello!

I followed the gentoo handbook perfect (i thought). Dunno if it's relevant but I use SATA, and I did genkernel.

Anyway, when i boot i get this:
CODE
Booting 'Gentoo Linux 2.4.26-r6'

root (hd0,0)
Filesystem type is ext2fs, parition type 0x83
kernel /kernel-2.4.26-gentoo-r6 root)/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda3 vga=795

Error 15: File not found


sad.gif I guess grub can't find my kernel? I googled some, tryed some trips but nothing worked..

This is the contents of /boot (/dev/sda1);
CODE
.
..
keep
boot -> .
grub
initrd-2.4.26-gentoo-r9
kernel-2.4.26-gentoo-r9
lost+found


My grub.conf looks like this:
CODE
default 0
timeout 30
#splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz

title=Gentoo Linux 2.4.26-r6
root (hd0,0)
kernel /kernel-2.4.26-gentoo-r6 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda3 vga=795
initrd /initrd-2.4.26-gentoo-r6


I have been trying install and boot gentoo in almost 3 days now.. dry.gif

Any idea about whats wrong? =)

Oliver
hughesjr
The kernel filename doesn't match the grub filename ... you need:

CODE
title=Gentoo Linux 2.4.26-r9
root (hd0,0)
kernel /kernel-2.4.26-gentoo-r9 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda3 vga=795
initrd /initrd-2.4.26-gentoo-r9


Also, the ramdisk=8192 might be a problem if you have different value selected in the kernel setup (when you setup your kernel values in menuconfig).
oliverp
QUOTE (hughesjr @ Aug 18 2004, 05:59 AM)
The kernel filename doesn't match the grub filename ... you need:

CODE
title=Gentoo Linux 2.4.26-r9
root (hd0,0)
kernel /kernel-2.4.26-gentoo-r9 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda3 vga=795
initrd /initrd-2.4.26-gentoo-r9


Also, the ramdisk=8192 might be a problem if you have different value selected in the kernel setup (when you setup your kernel values in menuconfig).

Ah thx, 6 and 9.. looks the same.. =)

But now I get a new error..

Gentoo starts loading, but then i get this,

Detecting root devices...
Block device /dev/sda3 is not a valid root device...
The root block device is unspecified or not detected.
Please specify a device for boot, or "shell" for a shell...
Jim
Where did you install your gentoo distro to? sda usually implies some sort of external drive. Are you sure your not supposed to have hda3 there? hda would be your master, hdb your slave. That would make a lot more sense. If you really did install your root partitiont to an external drive, well, than thats a whole new can of worms, but I think you just typoed.

Change the

real_root=/dev/sda3

to

real_root=/dev/hda3

That should fix it for you.
hughesjr
Good call Jim ...

sda3 could be either:

1. a usb device (it probably won't boot if this is the case)
2. an actual SCSI hard drive (non-IDE) ... if this is the case, no problem.
3. May be a hardware RAID device. This might be OK as well.

It might also be as Jim suggested, that hda3 is the correct device.
bce
laugh.gif
If I understand correctly, you are trying to boot from a SATA hd into a default genkernel-made kernel. The problem is that the genkernel configurations all compile the SATA drivers as modules. So the compiled kernel can't find the SATA module to load to service the SATA drive. Which is a reason why the kernel reports a problem finding /dev/sda3 (which is the correct partition name, not /dev/hda3). After all, it can't find the SATA drive, so there are no partitions.
Why did this work from the live CD? Booting from the CD allowed the SATA drive to be detected and the module loaded. You weren't booting from the drive. This is an old Linux lesson that I have to relearn every once in a while - any device that you boot from has to be compiled into the kernel.
I recommend that you make a new kernel with genkernel.
For example, I have a 2-cpu Opteron with a SiI 3114 controller for my SATA (boot) drive. I do:

genkernel --kernel-config=/usr/share/genkernel/x86_64/kernel-config-2.6-smp
-menuconfig all
(I love --kernel-config biggrin.gif )
traveling the menus:

Device Drivers->SCSI Device Support -> SCSI low-level drivers -> Serial ATA (SATA) Support

Select " Silicon Imaga SATA support" as <*> so it becomes part of the kernel.

hughesjr's first post on Aug 18 2004, 05:59 AM with the corrected grub file will then work. After finishing the rest of the gentoo config, it reboots cleanly
Zelmo
Thanks bce.... Your tip was what I needed to get going. Worked like a champ.
dmg
QUOTE (bce @ Sep 8 2004, 11:10 PM)
Select  " Silicon Imaga SATA support" as <*> so it becomes part of the kernel.


Thank you, this fixes the problem for me too.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.