Linux Help
guides forums blogs
Home Desktops Distributions ISO Images Logos Newbies Reviews Software Support & Resources Linuxhelp Wiki

Welcome Guest ( Log In | Register )



Advanced DNS Management
New ZoneEdit. New Managment.

FREE DNS Is Back

Sign Up Now
 
Reply to this topicStart new topic
> brand new puter, linux help
shelby
post Feb 6 2009, 12:13 PM
Post #1


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



I just got a laptop in the mail yesterday and it has linux on it.. when I went to turn it on it went through all the data pages. But then it gives me a prompt that says [root@localhost/]# and I have no idea what im supposed to type to get it to start up.. I will send the puter back if I have to but im hoping someone might know what I should do. Please help! and ty for your time. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arochester
post Feb 6 2009, 12:27 PM
Post #2


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 22
Joined: 20-December 07
Member No.: 13,207



What distro (variety of Linux) has it got? Have you tried the command (which doesn't always work!) : startx
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 6 2009, 04:43 PM
Post #3


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (arochester @ Feb 6 2009, 12:27 PM) *
What distro (variety of Linux) has it got? Have you tried the command (which doesn't always work!) : startx

i tried that and it said bad command and this is what it said when i put in uname -a Linuxlocalhost, Localdomain 2.6.25.41p #10 Fri Aug 1 13:14:24 CST 2008 i686 i686 i386 GNU/Linux
so any ideas?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 6 2009, 06:19 PM
Post #4


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (shelby @ Feb 6 2009, 04:43 PM) *
i tried that and it said bad command and this is what it said when i put in uname -a Linuxlocalhost, Localdomain 2.6.25.41p #10 Fri Aug 1 13:14:24 CST 2008 i686 i686 i386 GNU/Linux
so any ideas?

how do i find out what distro it is? it has not once went to the desktop. i will send it back if i cant find out whats wrong with it just thought it was worht a try.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
michaelk
post Feb 6 2009, 09:17 PM
Post #5


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,800
Joined: 23-January 03
Member No.: 360



If it came in the mail I assume you ordered it online. Do you know what you purchased?
What is the make / model of the laptop?
linpus and ubuntu are preinstalled on many laptops.

Post the output of the commant
cat /proc/version
and
cat /etc/issue
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 7 2009, 08:56 AM
Post #6


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (michaelk @ Feb 6 2009, 09:17 PM) *
If it came in the mail I assume you ordered it online. Do you know what you purchased?
What is the make / model of the laptop?
linpus and ubuntu are preinstalled on many laptops.

Post the output of the commant
cat /proc/version
and
cat /etc/issue

this is what I have Acer eMachines 2.00GHz Intel Notebook w/ Webcam
after I typed in what you said to it read this..linux version 2.6.25.41p. (root@localhost.locaildomain) (gcc version 4.1.2 20070925
(Red Hat 4/1/2-33)) #10 Fri Aug 1 13:14:24 CST2008
then when I typed issue it read this...Linpus (Tettnang) Kernal \r or an \m

look forward to your reply smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
michaelk
post Feb 7 2009, 04:35 PM
Post #7


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,800
Joined: 23-January 03
Member No.: 360



Ok so it it Linpus.
http://www.linpus.com/

The startx command is in the /usr/bin directory. Try
/usr/bin/startx

Post any errors.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 7 2009, 05:47 PM
Post #8


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (michaelk @ Feb 7 2009, 04:35 PM) *
Ok so it it Linpus.
http://www.linpus.com/

The startx command is in the /usr/bin directory. Try
/usr/bin/startx

Post any errors.

it read sh: /usr/bin/startx no such file or directory
then when i typed it with spaces in between it read sh: /usr: is a directory
I went to that web site but couldnt figure out how to find what i needed since it hasnt even gone to the startup screen (desktop) would this be better if I gave you my im address?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
michaelk
post Feb 8 2009, 08:36 AM
Post #9


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,800
Joined: 23-January 03
Member No.: 360



Public forums are designed to help everyone and so emails and IM are discouraged. It appears that X may not of been installed.
If the following command does not ouput anything .
ls /usr/bin/Xorg

I am not familiar with linpus so not sure what is the next step. Did you receive and CDs or documentation with this laptop?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 8 2009, 09:00 AM
Post #10


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (michaelk @ Feb 8 2009, 08:36 AM) *
Public forums are designed to help everyone and so emails and IM are discouraged. It appears that X may not of been installed.
If the following command does not ouput anything .
ls /usr/bin/Xorg

I am not familiar with linpus so not sure what is the next step. Did you receive and CDs or documentation with this laptop?

i did recieve a cd but it doesnt do anything sad.gif and I tried what you said and it said the same ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
michaelk
post Feb 9 2009, 06:38 PM
Post #11


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,800
Joined: 23-January 03
Member No.: 360



So x does not seem to be installed. Did you boot up the computer with the CD or did you stick the disk into the drive.
Try booting up with the CD and hopefully there is a reinstall mode.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 9 2009, 06:53 PM
Post #12


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (michaelk @ Feb 9 2009, 06:38 PM) *
So x does not seem to be installed. Did you boot up the computer with the CD or did you stick the disk into the drive.
Try booting up with the CD and hopefully there is a reinstall mode.

i tried bootin up with it and it did nothing...it wont even give me a menu.. or a thing sayin its reading the disc just the same data same screen.. looks like the dos screen on windows
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bblin
post Feb 10 2009, 09:21 AM
Post #13


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 10-February 09
Member No.: 13,899



QUOTE (shelby @ Feb 10 2009, 12:53 AM) *
i tried bootin up with it and it did nothing...it wont even give me a menu.. or a thing sayin its reading the disc just the same data same screen.. looks like the dos screen on windows


The Asus eMachines Linux has a desktop included and should not stop with a command prompt.
Someone has bricked it, or you must have a very bad luck and got a corrupted example.

You should have 2 CD,s with recovery images, but to boot them you must press F2 before it boot linux and change the boot device
to the cd. (eMachine Recovery Management CD)

I think you shall contact the seller and tell them the machine did not boot, and they have to help you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shelby
post Feb 10 2009, 10:58 AM
Post #14


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-February 09
Member No.: 13,894



QUOTE (bblin @ Feb 10 2009, 09:21 AM) *
The Asus eMachines Linux has a desktop included and should not stop with a command prompt.
Someone has bricked it, or you must have a very bad luck and got a corrupted example.

You should have 2 CD,s with recovery images, but to boot them you must press F2 before it boot linux and change the boot device
to the cd. (eMachine Recovery Management CD)

I think you shall contact the seller and tell them the machine did not boot, and they have to help you.

yeah I only got one cd and when I hit F2 it wouldnt let me do anything to change anything so I guess I got a bad one... so I am sending it back sad.gif
thank you for tryin to help..xxx
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 17th December 2017 - 02:28 PM