Linux Help
guides forums blogs
Home Desktops Distributions ISO Images Logos Newbies Reviews Software Support & Resources Linuxhelp Wiki

Welcome Guest ( Log In | Register )



Advanced DNS Management
New ZoneEdit. New Managment.

FREE DNS Is Back

Sign Up Now
 
Reply to this topicStart new topic
> Video Driver
Setain
post Aug 1 2006, 07:45 PM
Post #1


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 1-August 06
Member No.: 6,885



I just installed Linux for the first time about a week ago (SuSE 10.1). The installation didn't cause any problems at all, but when I boot Linux for the first time, the GUI was a screwey mess of colors. From leading posts here I have deduced it was the driver for my vidoe card (YaST detected it and the moniter right away). I downloaded the driver, and I was able to copy into linux in the console. But, now I have no clue what I do with it. The file is in an RPM format and my manual says nothing about it. So, I must ask, how do I install an RPM file?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
g33k
post Aug 1 2006, 09:19 PM
Post #2


./configure
***

Group: Support Specialist
Posts: 84
Joined: 18-June 06
Member No.: 6,568



first of all login as superuser using :
CODE
su
#then enter your root password

Then in the Terminal use this :
CODE
rpm -ivh my_rpm_file.rpm


--------------------
-- a *certified* n00b

"The best is Yet to come !"

My Desktop : OpenSuSE 10.1 | FVWM-Crystal | MPD | Gaim | Opera | Mrxvt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Setain
post Aug 1 2006, 11:01 PM
Post #3


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 1-August 06
Member No.: 6,885



I did that, but the GUI still doesn't work.

I was looking at the web site that I got the driver from, and it said that I had to run a a file from the diectory that contains the file. I really don't understand this. Does it want me to run a file in the RPM or to acess the files that the RPM installed? Is there even a way to do the second?

By the way, I probably should have mentioned that it is an ATI Radeon Xpress 200.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
g33k
post Aug 2 2006, 01:44 AM
Post #4


./configure
***

Group: Support Specialist
Posts: 84
Joined: 18-June 06
Member No.: 6,568



Please give the link to the guide you're following..
Here is a nice ATI Installation guide : http://linux.wordpress.com/2006/05/12/suse...s-installation/


--------------------
-- a *certified* n00b

"The best is Yet to come !"

My Desktop : OpenSuSE 10.1 | FVWM-Crystal | MPD | Gaim | Opera | Mrxvt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dishawjp
post Aug 2 2006, 08:50 AM
Post #5


./configure
***

Group: Members
Posts: 56
Joined: 8-April 04
Member No.: 2,734



Setain,

All the information you've been given so far is correct. However it may be a bit of overkill at this time.

SUSE has it's own configuration tool called sax2. Drop back to runlevel 3 or enter a virtual terminal and, as root, type "sax2" and follow the directions. There should be no need to to install any advanced drivers to get normal 2D performance with your video card. There was just an error in the X setup on your original install which sax2 should be able to correct. Once you get that straightened out, if you want to get full 3D performance, then you can install the proprietary ATI drivers that you're discussing.

For more information on sax2 and its options, just type "man sax2" (without the quotes of course).

HTH,

Jim


--------------------
Registered Linux User 294493
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Setain
post Aug 5 2006, 07:22 PM
Post #6


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 1-August 06
Member No.: 6,885



Sax2 won't run. It tries to run its own X server and fails, then exits. I read the information on the options, and had to everything automaticly. That just made the server fail. So, I tried to run it without GUI, but I had no idea what I was doing with that. I can post the log file if you want; it said something about symbols being unresolved.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dishawjp
post Aug 7 2006, 10:16 AM
Post #7


./configure
***

Group: Members
Posts: 56
Joined: 8-April 04
Member No.: 2,734



Setain,

When you installed SUSE, was it text mode or were you able to use the graphical installer? If you try a Knoppix or other live distro, do you get graphics? Are you certain that this is not a hardware issue with the computer?

Jim


--------------------
Registered Linux User 294493
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st October 2017 - 11:36 PM