Linux Help
guides forums blogs
Home Desktops Distributions ISO Images Logos Newbies Reviews Software Support & Resources Linuxhelp Wiki

Welcome Guest ( Log In | Register )



Advanced DNS Management
New ZoneEdit. New Managment.

FREE DNS Is Back

Sign Up Now
 
Reply to this topicStart new topic
> Problem With Nforce2 Audio, modprobe nvaudio creates error
Termina
post May 28 2004, 02:46 AM
Post #1


RMS is my Hero
******

Group: Support Specialist
Posts: 862
Joined: 18-February 04
From: Wisconsin
Member No.: 2,404



Reinstalled Slackware recently, and decided to with fluxbox as my windows manager. (I fell in love with it while using DamnSmallLinux) happy.gif

I downloaded the tar.gz nforce2 driver(s), but after make && make install, when I try to modprobe nvaudio, I get this error:

bash-2.05b# modprobe nvaudio
/lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/nvaudio.o: init_modules: NO such device
/lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/nvaudio.o: HInt: insmod errors can be caused by incorrect modules parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/nvaudio.o: ismod /lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/nvaudio.o failed
/lib/modules/2.4.22/kernel/drivers/sound/nvaudio.o: ismod nvaudio failed


I have no idea what's up... worked while I used Gnome. O_o

I also cannot seem to copy text in terminals. happy.gif

Output of lsmod (only modules, please tell me if you need more... I Have to type this out manually biggrin.gif):
QUOTE
ntfs
snd-pcm-oss
snd-mixer-oss
usb-ohci
ehci-hcd
usbcore
snd-intel8x0
snd-pcm
snd-timer
snd-ac97-codec
snd-page-alloc
snd-mpu401-uart
snd-rawmidi
snd-seq-device
snd
soundcore
tulip
crc32
pcmcia_core
ide-scsi
agpgart


Seems like alot of sound modules are loaded... O_o Perhaps I have to unload them (somehow?)


--------------------
*Points finger at the author above him* They're a witch! Burn them!
---
Vist my website!
Join me in IRC! Server: st0rage.org Channel: #UnhandledExceptions
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Termina
post May 28 2004, 03:03 AM
Post #2


RMS is my Hero
******

Group: Support Specialist
Posts: 862
Joined: 18-February 04
From: Wisconsin
Member No.: 2,404



*blushes*

I figured it out. XD

I just 'modprobe -r module' anything that seemed to be an audio thing (except for the ac97-codec, and any that were 'busy'). Then modprobe nvaudio worked!

If anyone cares, perhaps this could go to tips/tricks? If that's not appropriate, I'll delete this post.


--------------------
*Points finger at the author above him* They're a witch! Burn them!
---
Vist my website!
Join me in IRC! Server: st0rage.org Channel: #UnhandledExceptions
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Corey
post May 28 2004, 06:55 AM
Post #3


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Admin
Posts: 1,254
Joined: 21-September 02
From: St John's, Newfoundland, Canada
Member No.: 3



A used to use my nforce audio that came with my nforce motherboard. Often I found myself moving between the nvaudio.o module and the i810_audio.o module. However, often times, as you have noticed, sound gets locked, etc.

I have learned a few tricks in dealing with these issues.

$ fuser -k /dev/dsp
$ fuser -k /dev/mixer

^- This kills all applications using the dsp and mixer devices

$ rmmod -r i810_audio (or nvaudio)

^- This removes the listed module as well as other related modules (such as soundcore and ac97_codec)

By far the most useful command i've learned in linux over the last year was the 'fuser' command. It has so many uses smile.gif


--------------------
Corey Quilliam
(former) Linuxhelp.ca Administrator
cquilliam-AT-gmail-dot-com

Want to help out Linuxhelp.net? Check out our Linuxhelp Wiki and see if there are some articles you would like to submit!!

--
Ubuntu 8.04 64-bit - Work Laptop (HP-Compaq NC6400 Core2)
Kubuntu 8.04 64-bit - Desktop (HP m8120n QuadCore)
Ubuntu 6.04 - Server (I'm not upgrading this baby until support runs out in 2012) (Some old POS dell)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd October 2017 - 05:46 PM