Linux Help
guides forums blogs
Home Desktops Distributions ISO Images Logos Newbies Reviews Software Support & Resources Linuxhelp Wiki

Welcome Guest ( Log In | Register )



Advanced DNS Management
New ZoneEdit. New Managment.

FREE DNS Is Back

Sign Up Now
 
Reply to this topicStart new topic
> Network Problem, network overload problems
Robert83
post May 23 2004, 09:05 AM
Post #1


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,439
Joined: 3-January 04
From: Germany
Member No.: 2,069



Hi,

I think you still remember a bit about my network, that I have three linux bridges that serve to connect a 100mbit network to a 10mbit wireless one (and that they are also Samba servers).

The problem is, which I found out after a linux guru from hungary visited me, that my network is overloaded during working hours , and he told me something about the control signal (or some sorta signal that is supposed to always come back if a connection is succesfull if I understood it right) is getting lost (timed out or something). And he told me in order to fix this I should limit the max bandwidth between these bridges to 95% and leave that 5% to that control signal (? or what it is called).

The first question is : would I solve this problem by simply installing some sorte of bandwidth control tool on the 3 bridges that connect the 3 companies with the 10Mbit wireless connection ?
This control signal problem should NOT be present in my 100Mbit network right ? if there is a possibility is there a way to limit the entire network 100mbit / 10mbit to 95% max usage and leave that 5% to that control signal(?).

Or is it simply enough to do something with the bridges ?
Can you please help me with this? what do I need where to get it? pretty-please

Sincerely
Robert B


--------------------
Robert Becskei
robert83@linuxhelp.net
--------------------
May the source be with us!
--------------------
AMD X2-3800 @ 2400Mhz
2048MB DDR 400Mhz
DFI Lanparty UT4 NF4 ULTRA-D
GeForce 7800GT
250GB+250GB
Pioneer DVD-RW
17inch Samsung Syncmaster 757NF
WinXP Pro (SP2)/ CentOS 4.3
--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hughesjr
post May 23 2004, 10:35 AM
Post #2


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Admin
Posts: 3,433
Joined: 25-July 03
From: Corpus Chrsiti, TX, USA
Member No.: 1,151



I don't know your entire process ... but, I know that you have a Win2K terminal server.

Would it be possible to do most of the high bandwidth processes from the Win2K Terminal server via a remote desktop connection (seperate for each user) ... and to put the Win2k terminal server and the things it talks to most (file servers, mail servers, ect.) on the fast Lan with it .... all on the same fast switch

Then your remote users will be using the RDC (very low bandwidth) to do all thier stuff ... and the majority of the TCP traffic will be between the Win2k server and the file servers and mail servers on the fast network.


--------------------
Johnny Hughes
hughesjr@linuxhelp.net
Enterprise Alternatives: CentOS, WhiteBoxEL
Favorite Workstation Distros (in order): CentOS, Gentoo, Debian Sarge, Ubuntu, Mandrake, FedoraCore, Slackware, SUSE
Favorite Server Distros (in order): CentOS, WhiteBoxEL, Debian Sarge, Slackware, Mandrake, FedoraCore, Gentoo, SUSE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hughesjr
post May 23 2004, 11:02 AM
Post #3


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Admin
Posts: 3,433
Joined: 25-July 03
From: Corpus Chrsiti, TX, USA
Member No.: 1,151



I think he is talking about the connection's aknowlegdement packets ... and that might indeed be a major problem.

http://www.experts-exchange.com/Networking...Q_20819743.html

I haven't ever used any of these in production ... but CBQ and/or HTB should be able to limit bandwidth.


--------------------
Johnny Hughes
hughesjr@linuxhelp.net
Enterprise Alternatives: CentOS, WhiteBoxEL
Favorite Workstation Distros (in order): CentOS, Gentoo, Debian Sarge, Ubuntu, Mandrake, FedoraCore, Slackware, SUSE
Favorite Server Distros (in order): CentOS, WhiteBoxEL, Debian Sarge, Slackware, Mandrake, FedoraCore, Gentoo, SUSE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Robert83
post May 23 2004, 11:19 AM
Post #4


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,439
Joined: 3-January 04
From: Germany
Member No.: 2,069



Hi,

I was talking about limiting bandwidth to 95% on the wireless network , I mean by making sure that the wireless part which is very limited on bandwidth will have 5% of bandwidth available to that control signal stuff.

This is causing me problems not just on the Terminal server but on other networked computers as well.

The 3 bridges are whitebox 3.0 EL computers, and if there is a possibility to use some rpm based software for it , that would be great.

Sincerely
Robert B


--------------------
Robert Becskei
robert83@linuxhelp.net
--------------------
May the source be with us!
--------------------
AMD X2-3800 @ 2400Mhz
2048MB DDR 400Mhz
DFI Lanparty UT4 NF4 ULTRA-D
GeForce 7800GT
250GB+250GB
Pioneer DVD-RW
17inch Samsung Syncmaster 757NF
WinXP Pro (SP2)/ CentOS 4.3
--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Robert83
post May 23 2004, 11:24 AM
Post #5


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,439
Joined: 3-January 04
From: Germany
Member No.: 2,069



Hi,

what I want to do is limit the 10Mbit wireless network to 95%, and make that 5% available for that control traffic, and by this I mean that everything is limited, not just the internet.


Sincerely
Robert B


--------------------
Robert Becskei
robert83@linuxhelp.net
--------------------
May the source be with us!
--------------------
AMD X2-3800 @ 2400Mhz
2048MB DDR 400Mhz
DFI Lanparty UT4 NF4 ULTRA-D
GeForce 7800GT
250GB+250GB
Pioneer DVD-RW
17inch Samsung Syncmaster 757NF
WinXP Pro (SP2)/ CentOS 4.3
--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hughesjr
post May 23 2004, 11:50 AM
Post #6


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Admin
Posts: 3,433
Joined: 25-July 03
From: Corpus Chrsiti, TX, USA
Member No.: 1,151



right ... but if you limit traffic on the outbound interface of each bridge to 95%, that will do what you are trying to accomplish.

CBQ is built into the 2.4 kernel.


--------------------
Johnny Hughes
hughesjr@linuxhelp.net
Enterprise Alternatives: CentOS, WhiteBoxEL
Favorite Workstation Distros (in order): CentOS, Gentoo, Debian Sarge, Ubuntu, Mandrake, FedoraCore, Slackware, SUSE
Favorite Server Distros (in order): CentOS, WhiteBoxEL, Debian Sarge, Slackware, Mandrake, FedoraCore, Gentoo, SUSE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hughesjr
post May 23 2004, 12:23 PM
Post #7


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Admin
Posts: 3,433
Joined: 25-July 03
From: Corpus Chrsiti, TX, USA
Member No.: 1,151



I found this thread ... if you read through all of it (all the other replies and followups to this thread as well), it contains many references to tc and cbq for bandwidth throttling....

http://www.uwsg.iu.edu/hypermail/linux/ker...112.1/0117.html


--------------------
Johnny Hughes
hughesjr@linuxhelp.net
Enterprise Alternatives: CentOS, WhiteBoxEL
Favorite Workstation Distros (in order): CentOS, Gentoo, Debian Sarge, Ubuntu, Mandrake, FedoraCore, Slackware, SUSE
Favorite Server Distros (in order): CentOS, WhiteBoxEL, Debian Sarge, Slackware, Mandrake, FedoraCore, Gentoo, SUSE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Robert83
post May 23 2004, 01:56 PM
Post #8


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,439
Joined: 3-January 04
From: Germany
Member No.: 2,069



Hi,

thanx for the links, I've read them, but I have a few problems / questions :

CBQ is only included in my 2.4.21-15EL as module, and I don't have those directories I'm supposed to have under the /etc/sysconfig/
what to do ? do I need to get something with yum install?

and I have a problem that is making things pretty annoying, as you know for the bridges I need that TUN/TAP device support stuff enabled, but whenever I update a kernel via yum it goes back to module, and the stuff won't work... how can I solve this?

And this Outbound 95% stuff , will it be ok if my traffic is quiet large to both directions ? I mean there is hardcore communications going out and comming in . hm?

Sincerely
Robert B


--------------------
Robert Becskei
robert83@linuxhelp.net
--------------------
May the source be with us!
--------------------
AMD X2-3800 @ 2400Mhz
2048MB DDR 400Mhz
DFI Lanparty UT4 NF4 ULTRA-D
GeForce 7800GT
250GB+250GB
Pioneer DVD-RW
17inch Samsung Syncmaster 757NF
WinXP Pro (SP2)/ CentOS 4.3
--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th December 2017 - 07:58 AM