Linux Help
guides forums blogs
Home Desktops Distributions ISO Images Logos Newbies Reviews Software Support & Resources Linuxhelp Wiki

Welcome Guest ( Log In | Register )



Advanced DNS Management
New ZoneEdit. New Managment.

FREE DNS Is Back

Sign Up Now
 
Reply to this topicStart new topic
> Linux On Another Drive?, even if it is slave>?
tummy_man
post Apr 10 2004, 06:22 PM
Post #1


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 10-April 04
Member No.: 2,753



I got 2 drives, one with win and another with gentoo(hopefully)
one is master other is slave.

is it possible to boot both
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andy1974
post Apr 10 2004, 06:48 PM
Post #2


./configure
***

Group: Members
Posts: 133
Joined: 24-February 04
Member No.: 2,454



cant boot from a slave drive
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jim
post Apr 10 2004, 06:55 PM
Post #3


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,280
Joined: 19-November 03
From: University of Minnesota- TC
Member No.: 1,828



You can't boot from a slave drive but you can boot to a slave drive. When you install gentoo you put the boot loader on the first sector of the master drive (hda) and it will boot to both windows and to your gentoo system on hdb (slave). It can be done, just pay attention wile you are intalling. When it asks you where you want to put the boot loader (use grub) tell it hda. It will work.


--------------------
--Jim Lester
jim@linuxhelp.net

Distro: Gentoo
System: AMD Athlon 3000+ XP 2.166 GHz
NVIDIA nForce2 IGP Chipset
1GB 333 MHz DDR SDRAM
NVIDIA nForce2 Dual Head 64 MB Graphics

Server Distro: CentOS
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tummy_man
post Apr 10 2004, 11:36 PM
Post #4


Whats this Lie-nix Thing?
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 10-April 04
Member No.: 2,753



i used a gentoo livecd a while ago, and it said i had
:: hda1, hda2, hda5 under usr/mnt/

infact, i have only one physical 80GB hd, which has 2 partitions. 1 System NTFS partition (20 real GB) and another extended Fat32 partition (55 real GB).

Now, i would like to use a physical 10GB hd for gentoo. So i would like to put these 2 HD's in my com (80GB and 10GB) and would like to run both Winxp Pro(master) and Gentoo(slave).

So from your response, it is possible. Now i would like to know how i should partition the 10 GB drive. My options are : LinuxExt2, LinuxExt3 and LinuxSwap. How much space should i allocate for LinuxSwap? (my ram size is 256 MB)

Thank You
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jim
post Apr 11 2004, 12:25 PM
Post #5


Its GNU/Linuxhelp.net
*******

Group: Support Specialist
Posts: 1,280
Joined: 19-November 03
From: University of Minnesota- TC
Member No.: 1,828



In response to your first question, about hda1 hda2 and so on. Linux gives a letter to the physical drive and a number to the partition. So hda mean to the entire master drive, while hda1 means the first partition. So I am not really sure why there are three things showing up in your mnt folder, I would have to look at it.

-------------------
Second, Gentoo usually likes you to make three things for it. You have to make two, but I would recomend doing at least all three.

First is the swap space. Usually you want to do twice your RAM, so in your case 512MB. And that is its own special file type of swap (its covered in the gentoo intall handboot).

Second, you need a /boot folder. Usually about 100 MB will do it, but if you have to space give it a little more.

Than you want to leave what ever is left to the root partition. And you probably want it to be a ext2. Ext3 is nice because it has some special logging features that you can use, but you have to know how to read them and what to do in order for it to be worth it.

This can all be set up using fdisk on your Gentoo live CD (which is where you will do the install from). And like I said before, everything is covered and explain in the gentoo handbook which will make things very clear.
http://www.gentoo.org/.../handbook/index.xml

Here is one more thing, this is a good tip HughesJr gave me before I installed gentoo.
QUOTE
Here is a tip with the Gentoo install:

Use the 2004.0 CD and the smp kernel to boot from if you are installing on your Nforce2 board (by typing smp at the boot prompt ... the smp kernel is a 2.6.1 kernel, the default kernel is a 2.4.x kernel.  Your NIC is more likely to work with the 2.6.1 kernel.

When in the console mode from the Gentoo CD issue the passwd command and add a password.  This password will be for this boot session only (since you are booting fom CD, it isn't saved).  This will allow you to login to the other Consoles (Alt-F2 through Alt-F6).

After you get networking going (it should hopefully be going when you finish booting), press Alt-F6 and login to that Console (use the password you put in earlier) and type the command:

links gentoo.org

This will make a connection to the gentoo website, use the up and down arrow keys to highlight links and the Enter key to follow a link.  Highlight the Gentoo Handbook link and press enter.

On the Handbook page, use the down arrow (or the up arrow, if you go to far) to move to the x86 link that you want to use (I pick the first one, with each chapter on a seperate page) and then follow the links to do the install.

The <- arrow is a back to the last page ... and the -> arrow is a move forward one page in links.

Shift back and forth between Alt-F1 (the install window) and Alt-F6 (the install instructions) ... you might also want to use a printed copy.... 


--------------------
--Jim Lester
jim@linuxhelp.net

Distro: Gentoo
System: AMD Athlon 3000+ XP 2.166 GHz
NVIDIA nForce2 IGP Chipset
1GB 333 MHz DDR SDRAM
NVIDIA nForce2 Dual Head 64 MB Graphics

Server Distro: CentOS
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd October 2017 - 09:42 PM